Beleggingslinks van week 2-2014 – Spaarder, kom op met dat geld

Bij deze een selectie van (wat mj betreft) de meest interressante beleggingsinformatie die ik de afgelopen week voorbij zag komen.

Sparen?

Spaarder, kom op met dat geld
Spaarders beschouwen zichzelf als nette burgers, maar ze vergeten dat ze de economie verlammen. Hans de Geus wil de deugdzame oppotter uitroken met nóg lagere rentes en het opjagen van de inflatie.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3571920/2014/01/05/Spaarder-kom-op-met-dat-geld.dhtml

IMF: laatste wake-up-call voor uw spaargeld!!
Het IMF gooide in oktober de knuppel in het hoenderhok door in een rapport te stellen dat het een uitstekend idee zou zijn om met een ‘eenmalige’ heffing op spaargeld de overheidsfinanciën in de geïndustrialiseerde wereld weer op orde te krijgen. Dat bericht, of ‘theoretische rekenexercitie’ zoals de IMF het toen noemde, viel niet in goede aarde. De pleuris brak uit om het maar eens populair te zeggen. Een kleine maand later werd dat toch maar een (mislukte) poging tot damage control gedaan, en wel eentje van het niveau waar de gemiddelde student zich voor zou schamen. Inmiddels zijn we aanbeland in 2014 en jawel, als een duveltje uit een doosje komt er opnieuw een beladen document, opgesteld in opdracht van het IMF, van een tweetal Harvard economen, Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff.
http://slimbeleggen.net/imf-laatste-wake-up-call-uw-spaargeld/

ING IM: ‘Consument wil alternatief voor sparen’
‘Het afgelopen jaar bestond er onder beleggers veel interesse voor onze vastrentende spreadproducten. Dat gold zowel voor global high yields, senior bank loans en emerging market debt. Ook zien we belangstelling voor vastrentende producten die actief alloceren naar de diverse spreadcategorieën.’
http://www.fondsnieuws.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=17478

Beleggen?

Januari-indicator voorspelt moeilijk beursjaar
Als de beurs gedurende de eerste 5 handelsdagen van een nieuw jaar een positief resultaat laat zien, is de kans groot dat ook de rest van het jaar positief eindigt.
“The Stock Trader’s Almanac” spreekt zelfs over een kans van 85%.
Slecht nieuws voor beleggers. Gisteren was namelijk de vijfde handelsdag en de S&P500 kende de zwakste start … sinds 2008.
http://www.beurs.com/2014/01/09/januari-indicator-voorspelt-moeilijk-beursjaar/37913
http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/laatste-nieuws/de-eerste-vijf-handelsdagen-methode.html

ROBERT SHILLER: It’s Time To Be Worried About Stocks, But I’m Not Bailing Out
Relative to the long-term average, 25.4x seems extraordinarily high. And some folks think this is a great reason to dump stocks because it appears the risk of a crash is high.
But who’s not dumping stocks?
Robert Shiller.
http://www.businessinsider.com/robert-shiller-hasnt-dumped-stocks-2014-1

Langetermijnbeleggen in de lift
Het langetermijndenken onder beleggers is niet op sterven na dood. Integendeel, het is gezonder dan ooit, stelt Reuters. De Amerikaanse website reageert daarmee op een eerder gepubliceerde blog van The Motley Fool.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/114987/Langetermijnbeleggen-in-de-lift.aspx

De stier wordt oud
In maart viert the most hated rally ever haar vijfde verjaardag en is daarmee een van de langste en beste ooit. Noemt u alle ellende maar op in die tijd 🙂 Voor de zoveelste keer en alweer een Engelse kreet: a bullmarket has to climb a wall of worry. Open deur, maar o zo waar!
http://www.iex.nl/Column/115102/De-stier-wordt-oud.aspx

Analistenadviezen in beeld
Zoals gezegd voorspellen analisten voor de Europese aandelenmarkten een stijging van acht procent, maar zoals zo vaak schuilen achter een gemiddelde grote verschillen. Bloomberg becijferde de jaarultimo van de AEX op 419,78 punten, een winst van 4,5 procent.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33145/analistenadviezen-in-beeld

Ik beleg, dus ik pruts
Met al onze goede bedoelingen, onze bierviltanalyses, onze hulpvaardige betaalde goeroenieuwsbriefabonnementen, onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid technische analyse, onze sterfondsen met prachtige rendementen uit het verleden, met de gouden tips van het goudhaantje op de tennisbaan… bakken we er bitter weinig van.
http://www.iex.nl/Column/115051/Ik-beleg-dus-ik-pruts.aspx

Groei of toch maar waarde in 2014?
2012 was een goed jaar voor small caps. 2013 was een schitterend jaar voor value-beleggers. Wordt 2014 het jaar van de groeiaandelen of verdient value als stijlfactor opnieuw de voorkeur?
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33151/groei-of-toch-maar-waarde-in-2014

Beleggingsfondsen

Carmignac vervangt Europees aandelenteam
Carmignac Gestion heeft het complete, drie man tellende Europese aandelenteam vervangen door een viertal afkomstig van SAC Global Investors.
http://www.fondsnieuws.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=17547

Skagen: Vergeet Wall Street, focus op Azië
Vergeet Wall Street, focus op de opkomende markten. Dat is het advies van Kristoffer Stensrud, de veteraan onder de fondsmanagers en beheerder van het Skagen Kon-Tiki fund.
Stensrud geeft als reden voor die opvatting dat er een groot aantal parlements- en presidentsverkiezingen op stapel staan, vooral ook in het Midden-Oosten, Afrika en Azië die ervoor kunnen zorgen dat beleggers willen uitwijken naar veilige landen. Hij zegt dat in een interview met Bloomberg.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/17571-skagen-vergeet-wall-street-focus-op-azie.htm

Robeco: Belegger beduchter voor volatiliteit
‘Klanten willen exposure naar aandelenmarkten, maar zijn in toenemende mate beducht voor volatiliteit. Ze vragen zich meer dan voorheen af waar het rendement vandaan komt.’
http://www.fondsnieuws.nl/producten/fondsen/uitgelicht/artikelen/17542-robeco-belegger-meer-beducht-voor-volatiliteit.html

Waar zijn we nu?

De Vierjarige Businesscycle geeft nu (groene pijl) de economische zomer aan.
De vierjarige businesscyclus geeft aan beleggen in beleggen in aandelen, obligaties mijden.
http://ow.ly/i/4en34

Interessant filmpje

Hans Rosling’s 200 Countries, 200 Years, 4 Minutes – The Joy of Stats
Interessant filmpje van de BCC over de welvaartontwikkeling van 200 landen.
http://www.youtube.com/watch?v=jbkSRLYSojo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s