Beleggingslinks van week 5-2014 – Yellen!

Allen,

Bij deze een selectie van de meest interessante beleggingsinformatie die ik de afgelopen week voorbij zag komen.

Yellen!

Here comes Yellen
Sinds vandaag 00:00u is ze machtigste vrouw ter wereld:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Janet_Yellen

Fed Chair Janet Yellen en ze heeft knap trackrecord.
The Wall Street Journal examined more than 700 predictions made between 2009 and 2012 in speeches and congressional testimony by 14 Fed policymakers. See individual scores and compare officials’ comments against each other
http://graphics.wsj.com/fed-predictions/#c%5B%5D=Janet+Yellen&c%5B%5D=Charles+Plosser&d=0

Macro

60 biljoen dollar
Wie niet op een niljardje meer of minder kijkt, rondt het bedrag gewoon af op 60 biljoen dollar. Ja, 60 biljoen dollar. Omgerekend 44 biljoen euro. Dat zijn alle wereldwijde aandelen opgeteld bij elkaar waard.
http://www.iex.nl/Column/115823/60-biljoen-dollar.aspx

Profits Up, Wages Down: What Economics Has to Say
We just learned that for the fourth year in a row, the real median weekly earnings for full-time workers fell slightly.
Profits, on the other hand, have been putting on a show.
http://economix.blogs.nytimes.com/2014/01/27/profits-up-wages-down-what-economics-has-to-say/?_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&_r=2

Bailouts

Bundesbank: Rijkenbelasting bij bailouts
De Duitse Bundesbank stelt zich op het standpunt dat landen die bankroet dreigen te gaan een ‘rijkenbelasting’ aan vermogende ingezetenen moeten opleggen om de financiële nood te ledigen. Pas daarna zouden ze kunnen aankloppen bij andere eurolanden.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/17688-bundesbank-wil-spaardersheffing-voor-bailouts.htm
http://www.limburger.nl/article/20140127/ANPNIEUWS03/301279956

‘Landen in problemen mogen belasting op bezittingen invoeren’
Landen die in buitengewoon ernstige financiële problemen verkeren, zouden een eenmalige belasting op private bezittingen van hun burgers moeten invoeren. Dat schrijft de Duitse centrale bank in een rapport dat maandag naar buiten werd gebracht.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3584574/2014/01/27/Banken-in-problemen-mogen-belasting-op-bezittingen-invoeren.dhtml

Spaarders opgelet!
Het is in ieder geval zeker dat vanaf 1 januari 2016 een failliete bank niet meer op Europees of nationaal niveau wordt gered boven de middelen die uit het SRM fonds komen. Het overtollig verlies zal verhaald worden op de spaarders, aandeelhouders of de obligatiehouders. De onderlinge verdeling is nader te bepalen door een comité. Cyprus is hiervan een mooi voorbeeld. Duitsland is de grote kartrekker van deze maatregelen om spaarders en obligatiehouders aan te pakken van een bank die failliet gaat.
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/richard-abma/22251302/__Spaarders_opgelet___.html

Correctie

Bloedbad op markten in reactie op valutacrisis
Nu de eerste kwartaalresultaten tegenvallen en de verwachte stijging van de bedrijfswinsten zou kunnen tegenvallen, wordt een koerscorrectie niet meer uitgesloten. De S&P 500 steeg vorig jaar met bijna 30 procent.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/17668-bloedbad-op-markten-in-reactie-op-valutacrisis.htm

The plunging currency club
Many emerging-market currencies are falling against the dollar. Since January 22nd the Argentine peso has fallen by 14%. It may be the most dramatic plunge among the club.
http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2014/01/daily-chart-16

Correctie logisch en verwacht
Gelukkig zitten de ontwikkelde markten nog steeds in een opwaartse trend. Er is nu sprake van een correctie binnen de uptrend. Dergelijke correcties zouden we eigenlijk moeten benutten om bij te kopen. Opkomende markten zitten in een zijwaartse beweging. Daar moeten we eerst wachten op een uitbraak. Pas bij een uitbraak naar boven (uit het zijwaartse kanaal) kunnen we opkomende markten weer een ‘overweging’ in de portefeuille geven.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33206/correctie-logisch-en-verwacht

Carmignac Patrimoine als het juiste medicijn
Kapitaalbehoud in moeilijke tijden, alpha genereren wanneer de markt het toelaat. Ja, het fonds heeft een aantal jaren achter de rug waarin het zijn benchmark en een aantal concurrenten heeft moeten voor laten. Maar wie naar de langetermijngrafiek van het fonds kijkt, in plaats naar dat soort staatjes, die kan niet ontkennen dat het fonds gewoon nog steeds doet, wat het hoort te doen. En ooit komt er weer een 2008, wellicht. Je zou er, Carmignac zijnde, bijna op hopen.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/115794/Patrimoine-als-het-juiste-medicijn.aspx

Carmignac predikt geduld
Wat 2014 betreft, is de vermogensbeheerder gematigd positief. Natuurlijk worden de brandhaarden in opkomende markten (Argentinië, Turkije, Oekraïne) nauwlettend in de gaten gehouden, maar de algemene perceptie is dat het geen herhaling van eerdere crises gaat worden. Het besmettingsgevaar is niet heel groot en de balansen van opkomende markten zijn onvergelijkbaar met die uit de tijd van de Azië-, peso- of roebelcrisis.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/115760/Carmignac-predikt-geduld.aspx

Skagen Kon-Tiki: “Geen paniek!”
Wat begon in Argentinië en Turkije, begint sneller dan beleggers lief is uit te breiden naar andere opkomende markten. De angst voor een nieuwe crisis van het formaat Einde Twintigste Eeuw steekt dan ook heel snel de kop op. “Stil blijven zitten”, is het devies van oude rot Kristoffer Stensrud, beheerder van het succesvolle opkomendemarktenfonds Skagen kon-Tiki.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie-Beurs-vandaag/115797/Skagen-Kon-Tiki-Geen-paniek.aspx

De toekomst begint nu
Op korte termijn is Jim Rogers ook positief over de VS en de dollar, maar op de langere termijn alweer een stuk minder. Goud zal uiteindelijk fors hoger gaan is zijn overtuiging, en de euro zal alleen overleven als er grote aanpassingen worden gemaakt. Høien denkt er min of meer hetzelfde over. Een muntunie kan alleen succesvol in combinatie met een fiscale unie, en een fiscale unie lukt alleen als er een politieke unie komt.
Ten slotte ventileert Høien (Skagen’s obligatie portfoliomanager) nog zijn bezorgdheid over de Noorse economie. Er is heel veel geld gespaard, dat is het probleem ook niet maar de ene helft van de beroepsbevolking is ambtenaar terwijl de andere helft afhankelijk is van een subsidie of uitkering van de staat. Al vele jaren is er geen groei meer geweest van de Noorse productiviteit, iets wat de Amerikanen (zelfs de laatste jaren) wel hebben laten zien.
http://www.persist.nl/2014/01/de-toekomst-begint-nu/

Lui beleggen met Trackers

Roth: Simple ETF Strategies Work
I’ve long said that a simple three-fund portfolio will beat the vast majority of investors. This simple portfolio can easily be constructed with ETFs from families such as Vanguard, iShares and Schwab.
Low cost, broad investing is dull as dishwater, no question about it. But considering the financial advantages of such a strategy, it’s too bad most investors will never dare to be dull.
http://www.etf.com/sections/index-investor-corner/20977-roth-simple-etf-strategies-work.html?showall=&fullart=1&start=2

Lazy Portfolios
Focus on things that are really important and let your money do the work with these eight portfolios for the Lazy Investor, tried and tested by MarketWatch’s senior investment columnist. Total Returns for 8 Lazy Portfolios
http://www.marketwatch.com/lazyportfolio
http://www.marketwatch.com/lazyportfolio/portfolio/margaritaville
http://www.marketwatch.com/lazyportfolio/portfolio/yale-u-portfolio
http://www.marketwatch.com/lazyportfolio/portfolio/bernsteins-no-brainer
http://www.marketwatch.com/lazyportfolio/portfolio/second-grader-starter

Build Your Own ‘Lazy Portfolio!’ 6 Rules
“Investing should be dull,” says Nobel Economist Paul Samuelson, “investing should be more like watching paint dry or grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas” or Wall Street. Investing really is simple and easy, anyone can do it. You can. Here’s how.
http://www.marketwatch.com/lazyportfolio/howto

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s