Beleggingslinks van week 11–2014 – Waakzaamheid geboden!

Bij deze een selectie van de meest interessante beleggingsinformatie die ik de afgelopen week voorbij zag komen.

Gevaar

Aandelen: waakzaamheid geboden
Deze stierenmarkt viert zijn vijfde verjaardag en komt bijna in de top-3 van langste beursrally’s uit de geschiedenis binnen.
Het kan nog jaren duren vooraleer de beursrally knakt, en de waarderingen kunnen nog fors oplopen vooraleer er sprake is van een bubbel in aandelen. Anderzijds zien we dat de beursrally het steeds moeilijker krijgt om de sterke stijging van 2013 te herhalen.
http://www.iex.nl/Column/116814/Aandelen-waakzaamheid-geboden.aspx

Laatste fase bullmarkt? Welles! Nietes!
Technische analisten baseren hun voorspellingen op koersgrafieken. Volgens Acampora is de bull-run op Wall Street nog niet ten einde. Beleggers maken zich om alles en nog wat zorgen, maar de inflatie is laag, de rentes zijn laag en het dividendrendement van aandelen is hoger dan de couponrente van staatsobligaties. Factoren die de tweede fase van de bullmarkt ondersteunen. Al verwacht de technische analist zich aan een correctie, hij ziet wel de Dow Jones doorstijgen tot een niveau van 17 à 18.000 punten eind dit jaar. Acampora waarschuwt beleggers er wel voor dat op de markten de volatiliteit zal toenemen.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33357/laatste-fase-bullmarkt-welles-nietes

Koersen in USA in 5jr nu 150%+ gestegen
Koersen in USA in 5jr nu 150%+ gestegen. Net als in 1987 en 1999. mmm. Maar toen was de basis anders. Toch?
https://twitter.com/beursanalist/status/443665106937724928

De volgende bullmarktverjaardag?
We bevinden ons nog altijd in een bullmarkt en vierden afgelopen weekend zelfs een verjaardagsfeestje. Maar wat zijn nu de overlevingskansen? vraagt beleggersgoeroe Barry Ritholtz zich af op Bloomberg View. Signs of a stock market top? “Absolutely not,” says Barry Ritholtz
One contrary indicator Ritholtz watches is “the relentless” calling of market tops and the end of the bull market. “From a contrarian perspective those are constructive. They tell you lots of people haven’t thrown in the towel yet and gotten long. Once everybody gets long who’s left to buy?”
http://finance.yahoo.com/blogs/daily-ticker/the-stock-market-has–absolutely–not-topped-out-yet–barry-ritholtz-221338522.html
http://blogs.marketwatch.com/thetell/2014/03/07/heres-how-the-sp-500-gets-to-2600-next-year/?link=sfmw

In rare company – 5 years later
However, investors need to be cognizant of where we are in the cycle and what game they are playing at this point in time. This isn’t 2009 anymore; the risk/reward balance is increasingly shifting over to the risk side.
http://pensionpartners.com/blog/?p=77

Rusland

Massale beleggersvlucht uit Rusland
De inwoners van de Krim bepalen zondag per referendum of zij Oekraïne verlaten en zich aansluiten bij Rusland. Beleggers stemmen intussen met hun voeten. Sinds januari hebben zij al 45 miljard dollar uit Rusland teruggetrokken, zo heeft Goldman Sachs becijferd. Volgens de zakenbank kan de kapitaalvlucht voor heel 2014 oplopen tot 130 miljard dollar.
http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws/116924/Massale-beleggersvlucht-uit-Rusland.aspx

Goud

Dit is traditioneel het slechtste seizoen voor goud
De goudprijs beweegt zeer dikwijls in seizoensgebonden patronen. Uit meer dan 40 jaar van data, inclusief berenmarkten en stierenmarkten, blijkt dat maart traditioneel de slechtste maand van het jaar is.
http://www.beurs.com/2014/03/11/dit-is-traditioneel-het-slechtste-seizoen-voor-goud/41629

Beleggen in grondstoffen
Einde gekomen aan voortdurende koersdaling mijnbouwsector; positieve draai in koers-verloop goudmijnaandelen waar te nemen. Wordt 2014 het jaar van de mijnbouwers?
http://www.advancebeleggen.nl/attachments/285_2014%2003%2007%20%20%20Goudmijnaandelen%20terug%20van%20weggeweest.pdf

Trackers

ETF verslaat index. Maar hoe dan?
Effecten uitlenen mag dan een omstreden praktijk zijn, passieve en – in veel mindere mate – actief beheerde beleggingsfondsen kunnen er wel veel geld mee verdienen. De verdiensten zijn vooral aanzienlijk in minder liquide markten, zoals voor smallcaps en exotische buitenlandse effecten. Sommige smallcap-ETF’s slagen erin meer dan 100% van hun beheerkosten terug te verdienen via securities lending, zoals het fenomeen doorgaans heet.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/116888/Hoe-trackers-extra-geld-verdienen.aspx

Nieuw: de ETF-portefeuille van Beleggers Belangen
Met ingang van vrijdag 14 maart is Beleggers Belangen een nieuwe voorbeeldportefeuille rijker. Het wordt een breed gespreide portefeuille over verschillende categorieën en regio’s.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33349/nieuw-de-etf-portefeuille-van-beleggers-belangen

Beleggen

Dividendtoppers op het Damrak
Dividend is voor veel beleggers een belangrijke reden om een aandeel te bezitten. Stelselmatig de meest uitkerende fondsen kopen blijkt lucratief, zo blijkt uit onderzoek. Wat zijn de dividendtoppers op het Damrak?
http://veb.net/content/HoofdMenu/Home/Nieuwsoverzicht/Artikelen2014/dividendtoppersdamrak.aspx

“Zeven Nieuwe Zusjes”
Ik zou niet direct voor de toekomst van Shell vrezen. Als is het maar omdat het een publieke onderneming is die verantwoording moet afleggen aan de stakeholders. Dat houdt de tent mean & lean. Bij die nieuwe zusjes is de wil van de staat wet en we weten hoe corrupt die regimes zijn.
http://www.iex.nl/Column/116930/Zeven-Nieuwe-Zusjes.aspx

Geld op deposito is passé
Ik raad dan ook iedere depositoliefhebber aan om aflopende deposito’s te herbeleggen in de nieuwe uitgiftemarkt van obligaties, de primaire markt. Dit is de enige markt waar je nog risicovrij een extra rentepremie ontvangt zonder addertjes onder het gras.
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/richard-abma/22374432/__Geld_op_deposito_is_passe__.html

Niet cash, maar Ethna is king
Voor rijke beleggers die met hun zakken vol geld niet willen dansen op de vulkaan, is Ethna – hoe paradoxaal dat moge klinken – duidelijk een heel aantrekkelijk alternatief.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/116836/Niet-cash-maar-Ethna-is-king.aspx

Macro-economisch

Klaas Knot bepleit invoering euro-obligatie
President Klaas Knot van de Nederlandsche Bank meent dat de eurolanden er uiteindelijk verstandig aan doen gezamenlijke begrotingsbuffers en financiering van de staatsschuld (euro-obligaties) in te voeren.
http://www.fondsnieuws.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=18024

Wereld torst 100.000 miljard schulden
De wereldwijde schuldmarkt is vorig jaar gegroeid tot 100 biljoen of 100.000 miljard dollar (100.000.000.000.000). Dat zegt de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in haar laatste rapport. Vooral overheden zijn verantwoordelijk voor de forse toename.
http://www.tijd.be/nieuws/geld_beleggen_algemeen/Wereld_staat_voor_meer_dan_100_000_miljard_in_schuld.9475970-3467.art

Nog een fijn weekend gewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s