Beleggingslinks week 22 – Is ons economisch systeem pure fictie?

Bij deze een selectie van de meest interessante beleggingsinformatie die ik de afgelopen week voorbij zag komen.

Gevaar

Jürgen Stark: “Current Economic System is “Pure Fiction”
Anyone who is thinking clearly knows the economic system fostered by central banks is totally and completely out of control. Repetitive rounds of QE, competitive currency debasement, interest rates at zero, and sponsorship of the internet bubble followed by the housing bubble, followed by the current stock market bubble is proof enough.
http://globaleconomicanalysis.blogspot.ie/2014/05/former-bundesbank-vice-president.html

Cash wordt verboden
Professor Rogoff wil het verbod op cash invoeren vanwege negatieve rente. Hierdoor zullen veel mensen een van de twee keuzes gaan maken: spaargeld uitgeven aan investeringen/consumptie (het beoogde effect van negatieve rente), of mensen gaan hun spaargeld in cash aanhouden (iets wat de centrale bank juist niet wil). Door cash geld te verbieden kan de centrale bank mensen en bedrijven dus forceren om te consumeren/investeren. Het summum van financiële repressie. Cash is een essentieel onderdeel van individuele vrijheid en democratie. Een verbod op cash, is een verbod op vrijheid en democratie.
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/22684621/__Cash_wordt_verboden__.html

Macro-economisch

 

Draghi Says Timing Key as ECB Watches for Negative Spiral
European Central Bank President Mario Draghi signaled policy makers are ready to take action in June should they see low inflation becoming entrenched.
http://www.bloomberg.com/news/2014-05-26/draghi-says-ecb-must-be-watchful-on-low-inflation.html

Piketty (3): The FT Gets Piketty’s Capital Argument Wrong
I’m not blown away by the criticism so far, but I hope Piketty responds to the individual issues. Especially what’s going on in Britain, because this could be a good learning experience. A few quick points from me, will hopefully have more later. The two major criticisms outside Britain are:
http://www.nextnewdeal.net/rortybomb/ft-gets-pikettys-capital-argument-wrong

Beleggen

Let op de stijgers en dalers
De AEX heeft zijn jaarrecord van 408,93 punten in het vizier. Zoals de zaken er nu voor liggen, moet die winst vooral komen van Royal Dutch Shell en Unilever. Zodra er volatiliteit in de markten sluipt, jagen de koersschommelingen beleggers naar de uitgang, met als gevolg nog lagere koersen. Let daarom goed op de grootste stijgers en dalers.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33564/let-op-de-stijgers-en-dalers

Fewer And Fewer Stocks Are Making New Highs
Earlier this month, O’Hara pointed out that many stocks were actually in full-blown bear markets. That is, they were down by more than 20%.
http://www.businessinsider.com/fewer-stocks-hitting-52-week-highs-2014-5

Teken van kracht, toch?
De S&P sloot voor het eerst boven de 1.900 punten en ook de DAX liet een nieuw slotrecord optekenen – ondanks Europese verkiezingen én Memorial Day. An sich een teken van kracht, maar er klopt iets niet.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33554/teken-van-kracht-toch

Mark Mobius: Het feest is nog maar op de helft
Gevraagd naar het grootste gevaar dat Mobius voor de opkomende wereld ziet, zegt hij: ‘Dat landen zich afkeren van de markteconomie en kiezen voor staatscontrole.’
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/mark-mobius-het-feest-nog-maar-op-de-helft

Damrak flirt met all time high!!!
Als ik de volledige historie neem (anno 1969) staat de MSCI Netherlands Index al op een all time high. Dat wil zeggen in local valuta (verrekend met guldens en euro’s, I presume) en met herbelegd dividend. Die MSCI Netherlands Index is niet alleen veel ouder, maar ook veel breder met vijftig Nederlandse aandelen.
http://www.iex.nl/Column/126040/Damrak-flirt-met-all-time-high.aspx

‘Je moet nu behoedzaam beleggingsbeleid voeren’
‘Er is misschien wel een nieuwe grote depressie voorkomen, dankzij het beleid van centrale banken als de Federal Reserve, maar de schuldencrisis is nog geenszins ten einde. Dat vraagt om een behoedzaam beleggingsbeleid.’
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/je-moet-nu-behoedzaam-beleggingsbeleid-voeren

‘Sell in May’ trade is not looking so hot as stocks rise 2%
The “sell in May and go away” proposition doesn’t look promising based on the past month of stock market action.
http://blogs.marketwatch.com/thetell/2014/05/30/sell-in-may-trade-is-not-looking-so-hot-as-stocks-rise-2/

Candriam (Voormalig DEXIA): Grote rotatie is onvermijdelijk
De lang verwachte, grote draai van obligaties naar aandelen zal zich waarschijnlijk dit jaar nog voltrekken. De wanhopig naar rendement zoekende belegger heeft namelijk weinig andere keus.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/candriam-grote-rotatie-onvermijdelijk

Wat vertellen obligatiemarkten?
Ik heb altijd geleerd dat met obligatiebeleggers slimmer zijn dan aandelenbeleggers. Wat willen zij ons vertellen, nu de aandelen- maar vooral de rentemarkten torenhoog staan en nu ook de dollar aantrekt?
http://www.iex.nl/Column/126120/Wat-vertellen-obligatiemarkten.aspx

Prof. @albertjmenkveld over high frequency trade: “No one benefits”.
When high-frequency market makers meet high-frequency bandits, they lose in these trades. As a faster exchange implies more of such meetings, they have to raise the bid-ask spread to recover the increased adverse-selection cost. Investors pay a higher spread as a result.
http://albertjmenkveld.org/2014/05/28/need-for-speed/

“Hoger rendement met minder risico”
Dat er in Nederland Domme Dingen over beurs en beleggen worden gezegd en gedacht, kan ik me niet meer druk om maken. Het went, het gevecht win ik toch niet en wie dom wil zijn en blijven, moet dat vooral lekker zelluf weten. Soms wordt het me alleen echt te gortig. Ik denk dat eerder de Rijn van Nederland naar Zwitserland gaat stromen, dan dat wij ook maar iets van beleggen willen begrijpen.
http://www.iex.nl/Column/126137/Hoger-rendement-met-minder-risico.aspx

Trackers

Liquiditeit in de ETF’s
Alhoewel koersverschillen tussen de ETF en de onderliggende waarden over het algemeen snel gecorrigeerd worden, is het niet uitgesloten dat deze kunnen ontstaan. ETF’s waar meerdere marketmakers aan verbonden zijn hebben vanzelfsprekend de voorkeur. Daarnaast kan de particuliere belegger, evenals bij het beleggen in aandelen, gebruik maken van limietorders. De angst dat ETF’s de markt verstoren is in ieder geval niet terecht.
http://www.indexus.nl/liquiditeit-in-de-etfs/

Emerging Markets: Value en Momentum
De EM small-caps zijn  in indexvorm erg volatiel en daarmee dus niet geschikt voor risicomijdende beleggers. Small-caps in EM’s zijn fundamenteel gezien wel erg goedkoop, met als absolute uitschieter de small-caps in Rusland. De grote kanttekening die hier conform het GARP-principe bij geplaatst moet worden is dat de groei in Rusland aanzienlijk lager ligt dan in de andere markten. Daarnaast is er sprake van een ‘Russian discount’ i.v.m. politiek risico.
http://www.todaysgroep.nl/todays-nieuws/columns-(beheer)/emerging-markets-value-en-momentum/

Bijzonder

De áller, álleroudste grafiek
Hulde voor deze prachtige grafiek waar wij als Nederlanders heel trots op mogen zijn, want het is de langste grafiek wereldwijd!
Klikken voor supergroot en u raakt niet uitgekeken!
http://www.hoofbosch.nl/Portals/0/Grafieken/Hoofbosch-renteposter-2013NED.pdf
Bron: http://www.iex.nl/Column/126132/De-ller-lleroudste-grafiek.aspx

Nog een fijn weekend gewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s