Beleggingslinks week 35 – Waarom sparen riskanter is dan beleggen

Weer terug van vakantie! Bij deze een kleine selectie van de meest interessante beleggingsinformatie die ik de afgelopen weken voorbij zag komen. Deze informatie is bedoeld ter lering en vermaak en niet bedoeld om op basis van deze informatie te gaan handelen.

Gevaar

Shiller: Waarderingsratio zorgwekkend hoog
Een mogelijke verklaring zou volgens hem kunnen zijn dat mensen minder zeker zijn over hun financiële toekomst en daarom meer beleggen, waardoor de prijzen lang hoog kunnen blijven. Maar een echt sluitende verklaring heeft hij niet kunnen vinden. ‘Ik vermoed dat het antwoord voor een groot deel ligt op het terrein van sociologie en sociale psychologie’, concludeert Shiller. ‘Als de stemming omslaat, kunnen aandelenbeleggingen ons teleurstellen.’
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/shiller-waarderingsratio-zorgwekkend-hoog

Crash des doods
Ondanks alle economische problemen en geopolitieke spanningen in de wereld lijkt het erop dat de bullmarkt nog niet ten einde is. De rol van de Amerikaanse financiële markten als veilige vluchthaven is nog lang niet uitgespeeld. Door de onrust stijgt de dollar en daalt de lange rente. Beide ontwikkelingen ondersteunen Wall Street.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33768/crash-des-doods

Beleggen

Pas op voor simplificatiedrang
Tot slot is het handig om te weten dat het gedrag van complexe adaptieve systemen (en aandelenmarkten) vaak alleen achteraf volledig is te begrijpen. De ontwikkeling van de aandelenmarkt is hier een goed voorbeeld van: wijsheid achteraf geeft veel beleggers de illusie dat gebeurtenissen een stuk voorspelbaarder zijn dan ze in werkelijkheid waren.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/134028/Pas-op-voor-simplificatiedrang.aspx

Je financiële doelen bereik je niet door met hagel te schieten
Een keer per jaar checken of je doelen nog reëel zijn en waar nodig je beleggingen (beetje meer of juist minder risico) of maandelijkse stortingen wat aanpassen is dan voldoende. Het vergt een beetje discipline en het bijhouden van een spreadsheetje, maar het maakt de kans een stuk kleiner dat je gefnuikt wordt door onverwachte tegenvallers.
http://www.iexgeld.nl/Artikel/133889/Je-financile-doelen-bereik-je-niet-door-met-hagel-te-schieten.aspx

Stop met sparen en beleggen
Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat er teveel financieel vermogen in de westerse wereld is opgebouwd. We hebben enorme bedragen gespaard, niet in de laatste plaats omdat we erg fanatiek bezig zijn om te sparen voor ons pensioen via pensioenfondsen en/of beleggingsfondsen.
http://www.fondsnieuws.nl/columns/auke-plantinga/column-stop-met-sparen-en-beleggen

Waarom sparen riskanter is dan beleggen
Door je geld op een spaarrekening te zetten is het risico van het niet halen van je doel bijna honderd procent. Ga maar na. De huidige rente is – als je geluk hebt – zo’n 1,5%. Daar gaat (boven een bepaald bedrag) 1,2% belasting vanaf. De resterende 0,3% vermogensgroei wordt daarna teniet gedaan door de inflatie (nu zo’n 1,0%).
http://www.iexgeld.nl/Artikel/134499/Waarom-sparen-riskanter-is-dan-beleggen.aspx

Obligaties

De Grote Vergissing
Ik denk dat beleggers die nu nog in (bedrijfs)obligaties stappen zich ook vergissen. Gezien de mogelijke koersverliezen op vooral de langlopende (bedrijfs)obligaties, zou ik zelfs willen spreken van een Grote Vergissing.
http://www.iex.nl/Column/134630/De-Grote-Vergissing.aspx

Trackers

Index 20+ doet het lekker
In veel categorieën scoren de passieve fondsen duidelijk beter dan de actieve. Dat heeft zeker niet alleen met kosten te maken, maar ook met ‘verkeerde’ keuzes van beheerders.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie-Productrecensies/133602/Index-20-doet-het-lekker.aspx

Vanguard verlaagt kosten zeven fondsen
Vanguard verlaagt per 1 september de zogeheten total expense ratio’s (TER) van vier indexfondsen en drie ETF’s die verkrijgbaar zijn in Nederland.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/vanguard-verlaagt-kosten-zeven-fondsen

Buy the dips met agribusiness aandelen
Met Market Vectors Agribusiness wordt breed gespreid belegd in aandelen van landbouwgerelateerde bedrijven. Daarbij kan momenteel met het oog op de lange termijn geprofiteerd worden van de recente koerszwakte.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33778/buy-the-dips-met-agribusiness-aandelen

Uitbesteden of zelf doen
Tot voor kort had Global X met zijn Top Guru Holdings ETF het monopoly, maar sinds begin deze maand kun je ook kiezen voor de miljardairs-ETF van iBillionaire. De miljardairsindex (ticker: IBLN) is een product van Direxion. Het volgt het doen en laten van 21 superrijke beleggers en destilleert daaruit de dertig grootste aandelenposities uit de S&P 500.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/33772/uitbesteden-of-zelf-doen

Bijzonder

Heineken, Lidl en Zara:
De rijkste families van ieder Europees land.
https://twitter.com/welingelicht/status/504881201141006336/photo/1

Nog een fijn weekend gewenst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s