Beleggingslinks week 43 – Wie weet wat de rente gaat doen?

Bij deze een kleine selectie van de meest interessante beleggingsinformatie die ik de afgelopen week voorbij zag komen. Deze informatie is bedoeld ter lering en vermaak en niet bedoeld om op basis van deze informatie te gaan handelen.

Gevaar

Veel cash, weinig liquiditeit
Een poll van Bloomberg wees onlangs uit dat 100% van de markteconomen voorspelde dat de Fed de rente binnenkort gaat verhogen. Zo’n unanimiteit is hoogst ongebruikelijk en zorgt ervoor dat veel beleggers op hetzelfde moment dezelfde positie willen innemen. Maar voor elke koper, moet er een verkoper zijn en vice versa.
De marktcorrectie van vorige week  woensdag is wellicht een voorbode van wat nog kan komen als de centrale banken hun rentes gaan verhogen. Beleggers zijn gewaarschuwd.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/136737/Veel-cash-weinig-liquiditeit.aspx

Rente? Iedereen had het fout
Een maand of zes geleden kopte MarketWatch nog dat 100% van de economen  erop rekent dat de obligatierente de volgende zes maanden zou gaan stijgen.  Alle 67 economen hadden het bij het verkeerde eind. En de verwachting onder beleggers week er niet veel van af.. Het is vast wel duidelijk in welke richting de meeste economen nu denken? Inderdaad. De obligatierente gaat stijgen!
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/137251/Yields-Allen-hadden-het-mis.aspx

Macro-economisch

Rente-rariteit
Wat is er dan toch aan de hand met die rente? Beleggers vertonen een haast Pavlov-achtige reactie wanneer zorgen over de economie of inflatie de kop op steken en schieten unaniem de QE-modus weer in.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/137144/Rente-rariteit.aspx

Omhoog met die rente
Het gaat nu al zo ver dat banken overwegen, nu nog alleen voor hun grote klanten, een negatieve rente in te voeren. Het is de wereld op zijn kop, en volledig in strijd met de lessen die geleerd zouden moeten worden uit de financiële crisis die vanaf 2008 over de wereld raast. De ECB stimuleert precies het gedrag dat we nu juist als ongewenst hebben aangemerkt en straft gewenst gedrag hard af.
http://www.iex.nl/Column/137247/Omhoog-met-die-rente.aspx

Deflatie of schuldontwaarding
De rente die Europese landen over hun schulden moeten betalen blijft gestaag dalen en is zelfs in probleemlanden als Italië (2,5%) en Ierland (1,9%) aantrekkelijk.
http://www.iex.nl/Column/137154/Deflatie-of-schuldontwaarding.aspx

Monsterdeal tussen Moskou en Peking zet het Westen buitenspel
De liefde is opnieuw opgebloeid en heftiger dan ooit tevoren. Het feit dat de eerste buitenlandse reis van president Xi Jinping in maart 2013 naar Moskou ging was een voorteken. Afgelopen week vloog premier Li ook naar Rusland. Hij zette zijn handtekening onder contracten ter waarde van het astronomische bedrag van 410 miljard dollar. Als wij besluiten uit ideologische overwegingen geen zaken meer met China te doen, is het gedaan met goedkope kleren, speelgoed, keukengerei, meubels en elektronica. Onze koopkracht is recht evenredig aan de misstanden die we zeggen te veroordelen.
http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2014/10/Monsterdeal-tussen-Moskou-en-Peking-zet-Westen-buitenspel-1622733W/

Beleggen

Er is geen grotere stoorzender voor beleggers dan de beurs
Poe, dat was even schrikken vorige week, toen de beurzen plots in paniek raakten. Voor mensen die niet dagelijks met de beurs bezig zijn, maar wel beleggingen hebben, zijn dat levensgevaarlijke momenten. Zo’n plotselinge uitbarsting van paniekerig nieuws suggereert namelijk dat je als belegger ook iets zou moeten doen.
http://www.iexgeld.nl/Artikel/137261/Er-is-geen-grotere-stoorzender-voor-beleggers-dan-de-beurs.aspx

Beleggingsadviezen gebaseerd op technische analyse hebben geen voorspellende waarde
Beleggers worden dagelijks geconfronteerd met beleggingsadviezen om aandelen te kopen, vast te houden of te verkopen. Zij doen er verstandig aan om aanbevelingen naast zich neer te leggen wanneer deze alleen zijn gebaseerd op technische analyse. Gemiddeld gezien zeggen deze adviezen niets over de toekomstige aandelenkoers. Fundamentele beleggingsadviezen zijn wél relevant.
http://www.uu.nl/faculty/leg/NL/Actueel/Pages/d-gerritsen.aspx

Time out voor Alex Beleggers?
Een van de kenmerken van Alex Vermogensbeheer is dat als zij vinden dat de beurs tegenzit, ze een time out nemen en niet in aandelen beleggen. Zelf vind ik dit een mooie gedachte en het geeft ook een soort rust. Maar is dit wel zo?
http://www.fondshuis.nl/nieuws/time-out-voor-alex-beleggers

Uitstroom treft Alex Vermogensbeheer
In het derde kwartaal daalde het beheerd vermogen met 242 miljoen euro, ofwel 10 procent, tot 2,27 miljard euro.
Year to date (tot oktober) bedraagt het verlies tussen de 4 en – voor de behoedzame portefeuille – 10 procent, dit tot groot ongenoegen van veel beleggers met dit risicoprofiel.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/uitstroom-treft-alex-vermogensbeheer

Alex Vermogensbeheer tegenvallende prestaties
Alex Vermogensbeheer kwam recent echter negatief in het nieuws door de tegenvallende prestaties dit jaar.
Het kwantitatieve beleggingsmodel dat gebruikt wordt had het moeilijk in een zijwaartse markt.
http://veb.net/content/HoofdMenu/Beurs/Kieseenbeursfonds/Artikelen/BinckBank/Binckbank141014.aspx

Trackers

First Trust lanceert eerste ETF op Beursplein 5
First Trust Global Portfolios heeft zijn eerste ETF genoteerd aan de beurs van Amsterdam. Het betreft de First Trust Eurozone AlphaDEX Ucits ETF, een multi-factor indextracker met exposure naar aandelen uit de eurozone.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/first-trust-lanceert-eerste-etf-op-beursplein-5

Bijzonder

People think CEO pay is out of control. The truth is much worse than they know.
In the US, people think a CEO would “ideally” earn 6.7 times what an unskilled worker would make, but they think those CEOs do earn around 30 times that worker’s pay … and the average CEO actually earns more than 350 times that pay.
http://www.vox.com/2014/9/24/6837959/ceo-pay-ratio-us-vs-global

Nog een fijn weekend gewenst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s