Beleggingslinks week 47 – Wie kraait victorie?

Bij deze een kleine selectie van de meest interessante beleggingsinformatie die ik de afgelopen week voorbij zag komen. Deze informatie is bedoeld ter lering en vermaak en niet bedoeld om op basis van deze informatie te gaan handelen.

Macro-economisch

Waarom bleef de europese economie achter terwijl die van de VS herstelde?
Dat is natuurlijk niets nieuws. Sinds de kredietcrisis van 2008 en 2009 heeft de Europese economie keer op keer teleur gesteld.  De echte oorzaak van het groeiverschil zit in de binnenlandse bestedingen van de private sector. In de VS steeg de consumptie na het derde kwartaal van 2009 met 7,7%. In het eurogebied was dat percentage precies 0,0.
http://mathijsbouman.nl/mathijsbouman.nl/?p=442

Handelsverdrag TTIP: slechte deal voor Europa
BENG! Een recent Amerikaans onafhankelijk rapport laat zien dat het handelsverdrag (TTIP) dat in de maak is tussen Europa en de VS, 583.000 banen in Europa kost. Het onderzoek heeft -onterecht- nauwelijks aandacht gekregen. Wakker worden, mensen.
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/hella-hueck/handelsverdrag-ttip-slechte-deal-voor-europa

DNB past locatiebeleid goudvoorraad aan
De Nederlandsche Bank heeft haar locatiebeleid voor de goudvoorraad aangepast. Om een evenwichtiger spreiding van het goud over de verschillende locaties te realiseren, heeft DNB goud verscheept van de VS naar Nederland.
http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/nieuws-2014/dnb315314.jsp#

Europeans and Americans Focus on Inequality as Greatest Danger
In Europe, concerns about inequality trump all other dangers and the gap between the rich and the poor is increasingly considered the world’s top problem by people living in advanced economies, including the United States.
http://www.pewglobal.org/2014/10/16/middle-easterners-see-religious-and-ethnic-hatred-as-top-global-threat/

Beleggen

Eindejaarsrally’s
Het is alom bekend dat december een goede beursmaand is. Sterker nog, het is de beste maand van het jaar, zowel op Wall Street als op Beursplein 5. In de afgelopen 25 jaar steeg de S&P 500 in de laatste maand van het jaar gemiddeld 1,9 procent, de AEX is met 2,8 procent nog succesvoller.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/34007/eindejaarsrallys

Vastgoed YTD best renderende asset class
Vastgoed is dit jaar tot dusver veruit de best presterende asset class met een rendement van 24,81 procent, gevolgd door aandelen met 15,64 procent. Obligaties is goed voor een onverwacht hoge 12,68 procent, terwijl aan het begin van het jaar nog werd verwacht dat staatspapier niets zou opleveren.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/vastgoed-ytd-best-renderende-asset-class

Tussen recessievrees en bubbelangst
Het wordt misschien wel tijd voor een nieuwe definitie van defensief, want het is te simpel om een portefeuille met 70 of 90% obligaties defensief te noemen. “Het is inderdaad beter defensief te bepalen aan de hand van het totale risico van een portefeuille, niet aan een standaardverhouding tussen aandelen en obligaties.
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/141863/Tussen-recessievrees-en-bubbelangst.aspx

Technologierevolutie werpt schaduw over oliefondsen
Aandelen van grote oliebedrijven zoals Shell zijn al decennia de spreekwoordelijke hoeksteen van veel beleggingsportefeuilles. Maar met een ophanden zijnde energierevolutie is de vraag: voor hoe lang nog?
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/technologierevolutie-werpt-schaduw-over-oliefondsen

9 things I hate about DeGiro
All investors switched to DeGiro and lived happily ever after? Unfortunately, no. Everyone should switch at least a portion of their portfolio to DeGiro. But while I’m a fan of price competition, always support the underdog and believe they have a reliable and friendly CEO – there’s a lot to improve at DeGiro.
http://www.amsterdamtrader.com/2014/10/9-things-i-hate-about-degiro.html

Stappenplan Twitter voor beleggers
In het omslagartikel van Beleggers Belangen deze week leggen we uit hoe u Twitter kunt gebruiken om nieuwe beleggingsideeën op te doen.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/34027/stappenplan-twitter-voor-beleggers

Obligaties

Opnieuw recordwinsten voor obligatiebeleggers
Obligatiebeleggers meenden dat de rente historisch laag stond en wel moest gaan stijgen. Maar de rente kon nóg lager, waardoor houders van schuldpapier andermaal recordwinsten hebben geboekt.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/opnieuw-recordwinsten-voor-obligatiebeleggers

Fondsen

Top 5 wereldaandelenfondsen: Robeco aan kop
Over een vijfjaarsperiode zijn er maar een beperkt aantal actief beheerde beleggingsfondsen die de wereldaandelenindex MSCI World verslaan. Van de in Nederland verkrijgbare fondsen gaat het Robeco BP Global Premium Equities Fund aan kop.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/top-5-wereldaandelen-fondsen-robeco-aan-kop

Michael Hasenstab Bets Big in Controversial Places
Mr. Hasenstab’s mutual funds bought nearly $400 million of new bonds issued by Ukraine. It wasn’t a surprise. He had snapped up $3 billion of bonds shortly after Ukraine was cut off by the IMF in 2011-and then kept on buying. By the end of 2012, he held $8 billion of the country’s government debt, or 16% of the total.
http://online.wsj.com/articles/michael-hasenstab-bets-big-in-controversial-places-1416195123

Trackers

De grote victorie van Vanguard
Vanguard vlamt. Onlangs brak het ETF-imperium door de grens van drie biljoen dollar aan vermogen onder beheer. Marketing? Geluk? In ieder geval zeker is dat het passieve fondshuis de rest gewoon aftroeft met een dikke outperformance.
http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws-Beurs-vandaag/142042/De-grote-victorie-van-Vanguard.aspx

Bijzonder

Welke beurs is de grootste?
De … beurzen zijn nog steeds met stip de grootste in de wereld.
https://twitter.com/KarelMercx/status/535078677189779458

Nog een fijn weekend gewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s