Beleggingslinks week 50 – Moeten bankbiljetten verboden worden?

Bij deze een kleine selectie van de meest interessante beleggingsinformatie die ik de afgelopen week voorbij zag komen. Deze informatie is bedoeld ter lering en vermaak en niet bedoeld om op basis van deze informatie te gaan handelen.

Macro-economisch

Lage rente geen reden voor laten oplopen overheidsschuld
De extreem lage rente vormt geen reden de overheidsschuld te verhogen en zo beleggers een alternatief te bieden. Historisch gezien is het een rariteit dat het kapitaalmarktrendement lager ligt dan het tempo van economische groei. Ook bij de huidige lage rente is het dus niet zo de economie ook later baat heeft bij het nu verhogen van de overheidsschuld.
http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/lage-rente-geen-reden-voor-laten-oplopen-overheidsschuld

De verwatering van de euro
Veel marktparticipanten waren gisteren wat teleurgesteld in Mario Draghi van de ECB. Hij verzuimde het quantitative easing (QE) programma in gang te zetten. Het moet gezegd worden dat Draghi zijn kaarten verdomd goed uitspeelt.
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/23415952/__De_verwatering_van_de_euro__.html

Economie mogen we niet aan economen overlaten
Economen hebben dus wel wat uit te leggen, vinden we bijna allemaal. Te vaak is al betoogd dat het lek boven is, en dat we vanaf nu gestaag zullen groeien. Maar crises komen en gaan, laat de geschiedenis zien. De wereld is veel te complex om volledig in modellen te vangen.
http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/redactie/public/economievanmorgen/index.html

Verbod op bankbiljetten
Ongewone economische tijden vragen om ongewone oplossingen. De meest vergaande: schaf het bankbiljet af. Het bankbiljet is een renteloos alternatief voor banktegoeden en dat maakt Draghi’s werk moeilijk.
http://mathijsbouman.nl/mathijsbouman.nl/?p=490

Gouden schaakspel
Wat een centrale bank (en politici) zegt is niet het belangrijkste; wat het daadwerkelijk doet is dat wel! Dit zou de focus moeten zijn van elke belegger.
http://www.iex.nl/Column/145201/Gouden-schaakspel.aspx

Wij en de robots  (in die volgorde)
Robots maken allang deel uit van de wereld om ons heen, maar zullen straks pas echt onontkoombaar blijken – als ze niet alleen meer vóór ons, maar ook steeds meer mét ons werken.
http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/redactie/public/economievanmorgen2/index.htm

Olie

‘Het is nog te vroeg om weer in energie te stappen’
Langere termijnbeleggers zouden nu kunnen instappen, maar vanwege het na-ijleffect van deze kapitaalintensieve markt kan nog even afwachten verstandig(er) zijn.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/het-nog-te-vroeg-om-weer-energie-te-stappen

Own Anything But Energy…
The selloff in energy looks to be overdone. It is clearly the most undervalued sector of the market right now. If oil prices rebound, they will make a nice profit as energy stocks come racing back. For now, it’s best to take a wait and see approach to the energy sector.
http://www.etftradingresearch.com/own-anything-but-energy

Top 5 energiesector
De daling van de olieprijs laat de energiesector geenszins ongemoeid. De MSCI World/Energy NR USD-index is met een year to date-rendement van -1,25 procent de slechtst presterende sector. Ter vergelijking: gezondheidszorg doet het met bijna 34 procent het beste.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/top-5-energiesector-invesco-en-ing-aan-kop

Beleggen

Verander je gewoontes en houd je financiële voornemens beter vol
Thomas C. Corley omschrijft in zijn boek “Rich Habits” drie gewoontes die veel succesvolle mensen hebben: 1 Veel lezen, 2 Gezond leven en 3 Doelen stellen .
http://www.iexgeld.nl/Artikel/144060/Verander-je-gewoontes-en-houd-je-financile-voornemens-beter-vol.aspx

Absoluut duur, relatief goedkoop
oe kan een analist rechtvaardigen dat een beleggingscategorie, die in absolute zin duur is, toch aantrekkelijk is om te kopen? Nou eenvoudig, door te stellen dat hij relatief goedkoop is.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/34089/absoluut-duur-relatief-goedkoop

Aandelen moet je hebben. Maar welke kies je?
Morningstar. Zij delen ratings (kwaliteitsoordeel) en sterren (vergelijkbaar met Michelin-sterren) uit aan fondsen. Dat klinkt best goed. Maar werkt het ook echt? Nou, nee. Wat blijkt? De fondsen met de sterren (vijf of vier) blijken in de jaren daarna het meeste geld van beleggers aan te trekken, maar ook het slechtste rendement te behalen.
http://www.iexgeld.nl/Artikel-Checklist/145123/Aandelen-moet-je-hebben-Maar-welke-kies-je.aspx

ING chief architect: ‘Wij zijn een technologiebedrijf’
“ING is een technologiebedrijf en wij willen de beste zijn in Europa”, zei Kolk. “Ontwikkelen met de hoogste snelheid en tegen de laagste kosten is belangrijk voor ING. Continuous delivery heeft hierin een sleutelrol.” Kolk: “Zelf software maken is de enige manier software echt goed te begrijpen. Partners zijn welkom, maar we doen niet meer aan outsourcing. Als we niet begrijpen wat we maken, dan komen we in de problemen.”
http://cxo.nl/development/84719-ing-chief-architect–wij-zijn-een-technologiebedrijf

The magic of round numbers explained
Are people actually influenced by random numbers? Some excellent research on this topic was done by Nobel Prize laureate Kahneman & Tversky (1974). How would this work, exactly? There are a number of possible explanations. Good chance you are not taken seriously if you expect the S&P 500 index to reach 2133,38 points by the end of the year.
http://jeroenbloklandblog.com/2014/08/26/the-magic-of-round-numbers-explained/

Obligaties

What Happens to Stocks and Bonds When the Fed Raises Rates?
Because interest rates play such an important role in the economy and the markets, investors are concerned with what will happen to stocks and bonds once the Fed finally makes its move to tighten monetary policy.
http://awealthofcommonsense.com/happens-stocks-bonds-fed-raises-rates/

Trackers

Netto-instroom in indexproducten versnelt
De aanbieders van passieve producten koersen dit jaar af op een recordinstroom. Indextrackers en -producten zagen dit jaar tot en met november een instroom van 275 miljard dollar. Daarmee is aan deze producten nu meer dan 2760 miljard dollar wereldwijd toevertrouwd.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/netto-instroom-indexproducten-versnelt

Weer veel geld naar Amerika-trackers
Vooral trackers van Amerikaanse aandelen-indices waren populair. Hier ging maar liefst 36,1 miljard dollar aan nieuw geld naartoe. Binnen de Amerikaanse aandelen waren vooral large caps in trek.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/weer-veel-geld-naar-amerika-trackers

Dividend Aristocrats voor een onbegrensde dividendhistorie
Ofschoon de Dividend Aristocrats een indrukwekkend track record hebben, betekent dit nog niet dat hun dividendbeleid het eeuwige leven heeft. Een dividendhistorie van 100 jaar geeft vertrouwen, maar het is geen garantie voor nog eens 100 jaar aan dividend(groei).
http://www.morningstar.nl/nl/news/131198/dividend-aristocrats-voor-een-onbegrensde-dividendhistorie.aspx

Legends Of Indexing: John Bogle
But even individual investors are trading heavily. We don’t know exactly how heavily. SPY turns over at something like 5,500 percent a year, and that is just taking that annualized trading volume as a percentage of the fund’s assets.
http://www.etf.com/sections/features/23992-legends-of-indexing-john-bogle.html?fullart=1&start=6

Bijzonder

Dit zijn de 100 invloedrijkste Twitteraars van 2014 van Nederland
Politici, journalisten, bloggers, ondernemers: dit zijn de 100 invloedrijkste twitteraars van Nederland, gerangschikt door PeerResearch in opdracht van de Volkskrant.
http://www.volkskrant.nl/tech/dit-zijn-de-100-invloedrijkste-twitteraars-van-nederland~a3808890/

Nog een fijn weekend gewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s