Beleggingslinks week 14: Kan iedereen beleggen?

Bij deze een zeer ruime selectie van de meest interessante beleggingsinformatie die ik de afgelopen week voorbij zag komen. Genoeg leesvoer voor een lang paasweekend!

Nb: Deze informatie is bedoeld ter lering en vermaak en niet bedoeld om op basis van deze informatie te gaan handelen o de beurs!

Macro-economisch

Cassandraclub
Vrijwilligerswerk, dat mensen in hun vrije tijd doen, zoals bijvoorbeeld NLdoet, telt niet mee in het BNP, omdat het geen meetbare opbrengst oplevert. Als de hoeveelheid vrijwilligerswerk met 25% toeneemt, dan wordt dat niet zichtbaar als economische groei.
https://cassandraclub.wordpress.com/2015/04/02/het-tijdperk-van-oneconomische-groei/

Why are interest rates so low?
Interest rates around the world, both short-term and long-term, are exceptionally low these days. The U.S. government can borrow for ten years at a rate of about 1.9 percent, and for thirty years at about 2.5 percent. (Author: Ben S. Bernanke)
http://www.brookings.edu/blogs/ben-bernanke/posts/2015/03/30-why-interest-rates-so-low

Why does Italy not grow?
The stakes are high. With the government committed to an austerity mode for several years, growth and inflation are likely to be held back. And households facing tougher times are unlikely to open their pockets and start spending. The public debt ratio could rise relentlessly. An urgent search is on for a restart to Italian growth.
http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1430-why-does-italy-not-grow/

Greece’s Debt Due: What Greece Owes When
Greece is negotiating with its eurozone creditors to get more aid before the indebted government runs out of cash.
http://graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/

Beleggen

Iedereen kan beleggen
Vergelijk het met autorijden: als u weet hoe het moet, dan kunt u de weg op. Op zich is beleggen niet moeilijk, maar daarom nog niet gemakkelijk. Met de drie d’s van beleggen, namelijk met discipline, diversificatie en dividend komt u een heel end
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/34427/iedereen-kan-beleggen

Instappen bij beursgang laatste jaren vaak lucratief
Na een kleine stijging dook beursdebutant Refresco op de eerste handelsdag in de min. Refresco is een uitzondering. Beursintroducties hebben de laatste jaren namelijk goed uitgepakt voor beleggers. Van de negen echte beursgangen die sinds de financiele crisis op het Damrak hebben plaatsgevonden stonden er acht na een maand handel in de plus.
http://veb.net/content/HoofdMenu/Home/Nieuwsoverzicht/artikelen2015/ipo270315.aspx

Het grote wereldindex-blog
De trend is duidelijk, het belang van de oude westerse machten neemt af en die opkomende landen groeien rap. Welkom bij het grote nadeel van indexbeleggen, want dit geldt niet alleen voor de MSCI World Index. Een aandeel moet eerst veel waard worden en dus stijgen, voordat het in een index komt.
http://www.iex.nl/Column/151657/Het-grote-wereldindex-blog.aspx
https://www.bespokepremium.com/think-big-blog/which-countries-control-the-global-stock-market/

Te mooi om waar te zijn?
Het jaar is met een spetterend eerste kwartaal fantastisch gestart. De performancecijfers zouden ook goed zijn als het nu al 31 december 2015 was, maar kloppen deze cijfers eigenlijk wel?
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/151767/Te-mooi-om-waar-te-zijn.aspx

Het Grote Bubbel Blog
Het lijkt inderdaad een grafiek uit het Grote Beurs Bubbel Boek te worden. Daarom een stoomcursus bubbelgrafieken, want wij beleggertjes zijn hardleers en trappen er iedere keer weer in.
http://www.iexprofs.nl/Column/Overig-Beurs-vandaag/108572/Het-Grote-Bubbel-Blog.aspx

Dividend is levensnoodzakelijk
Nu vastrentende beleggingen vrijwel niets meer opbrengen, zijn dividendaandelen interessanter dan ooit. Op voorwaarde dat je de juiste bedrijven er uitpikt, die hun dividend op lange termijn kunnen optrekken en die een bewezen track record van dividendgroei hebben.
http://www.iex.nl/Column/151656/Dividend-is-levensnoodzakelijk.aspx

Grote verschillen in kosten online vermogensbeheer
Online vermogensbeheer kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die risico willen spreiden maar geen zin of tijd hebben om individuele aandelen, obligaties of beleggingsfondsen te kiezen. De kosten van deze diensten verschillen sterk per aanbieder.
http://veb.net/content/HoofdMenu/Home/Nieuwsoverzicht/artikelen2015/verschillenvermogensbeheer.aspx

Obligaties

Rentestijging blijft mogelijk ondanks opkoopprogramma ECB
Op de obligatiemarkt lijkt het idee te zijn ontstaan dat de rente nog maar een kant op kan: omlaag. De ervaring met het Amerikaanse opkoopprogramma laat zien dat ook tijdens een opkoopprogramma van de centrale bank de rente kan stijgen.
http://veb.net/content/HoofdMenu/Home/Nieuwsoverzicht/artikelen2015/rentestijgingmogelijk230315.aspx

Trackers

‘ETF-beleggen in Europa loopt snel in op VS’
Europa is hard bezig de achterstand op de Verenigde Staten in te lopen waar het gaat om het beleggen in indextrackers. ‘De VS loopt altijd twee tot drie jaar voor op de curve. Maar kijk je hier in Nederland, dan zie je dat institutionele beleggers al een zeer substantieel deel passief beleggen’.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/%E2%80%98etf-beleggen-europa-loopt-snel-op-vs%E2%80%99

Risicomanagement met ETF’s
Indexbeleggen door middel van ETF’s kan goed bijdragen aan het risicomanagement van een beleggingsportefeuille. Aan de ene kant door de specifieke kenmerken van ETF’s en aan de andere kant door het doorontwikkelen van ETF’s en het steeds groter wordende aanbod.
http://indexus.nl/risicomanagement-met-etfs/

Nog een fijn paasweekend gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s