Beleggingslinks week 36 – Is de liquiditeit van indextrackers een illusie?

Bij deze opnieuw een selectie van de meest interessante beleggingsinformatie die ik de afgelopen week voorbij zag komen.

Nb: Deze informatie is bedoeld ter lering en vermaak en is nadrukkelijk niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen!

Beleggen

Aftellen – Warren Buffett 85 jaar
In een notendop kunt u de beurswijsheden van Buffett samenvatten tot Regel 1: verlies geen geld, Regel 2: vergeet regel 1 niet!
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/34833/aftellen

Remember September!
Niet oktober, maar september is de slechtste beursmaand van het jaar. Voor je het weet staat de kwestie Griekenland terug op het beleggersmenu. Op zondag 20 september vinden er vervroegde parlementsverkiezingen plaats.
http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/34850/remember-september

De vermogensbelasting gaat op de schop. Zo komt het er uit te zien.
De regering gaat er van uit dat mensen met een hoger vermogen actiever zijn met beleggen en daardoor (dus) hogere rendementen behalen. En dus zouden deze nieuwe percentages beter aansluiten op het werkelijk genoten rendement.
http://www.iexgeld.nl/Beurs-vandaag-Artikel/162548/De-vermogensbelasting-gaat-op-de-schop-Zo-komt-het-er-uit-te-zien.aspx

Laten we samen kampioen sparen én beleggen blijven
Nederlanders hebben een record aan bedragen uitstaan op deposito’s en in beleggingen. De AFM wil graag dat zij samen kampioen sparen én beleggen blijven. Vermogensbeheerders: wees transparant over de risico’s. En consumenten: de kans op meer rendement gaat gepaard met meer risico!
http://www.iexgeld.nl/Artikel/162881/Laten-we-samen-kampioen-sparen-n-beleggen-blijven.aspx

DeZiro: Gratis aandelenhandel stuit op provisieverbod
Het initiatief van DeGiro past in de moordende concurrentiestrijd tussen de aanbieders van effectenmakelaars. DeGiro benadrukt dat de orders van DeZiro (nee dit is geen typefout!) via gewone beurzen zoals Euronext zullen lopen.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/gratis-aandelenhandel-stuit-op-provisieverbod
http://www.tijd.be/markten_live/homepage/Gratisrevolutie_DeGiro_botst_op_tal_van_barricades.9670909-7814.art

Trackers

Vraagtekens bij liquiditeit van indextrackers
De chaotische opening op Wall Street vorige week maandag leidde tot vreemde koersbewegingen van een aantal indextrackers. Die gingen veel harder onderuit dan de onderliggende index. In Europa verliep de handel in ETFs volgens kenners probleemloos.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/vraagtekens-bij-liquiditeit-van-indextrackers

Trackers ontmaskerd – liquiditeit is een illusie
Toegegeven, deze misprijzing van indextrackers is uitzonderlijk en duurde maandag ongeveer een half uur. Ook zijn er in deze periode relatief weinig stukken van eigenaar verwisseld. Wel betrof het veel meer dan de vier in de grafiek opgenomen indextrackers en was het een breed gedragen ETF-fenoneem op 24 augustus.
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/hendrikjandavids/24412361/__Trackers_ontmaskerd_-_liquiditeit_is_een_illusie__.html

How To Handle An ETF Flash Crash
You never want to want to put yourself in a position of being forced to sell at the market price.  In other words, don’t use stop losses that sell your open positions at the market price once they are triggered.
https://etftradingresearch.com/how-to-handle-an-etf-flash-crash

The Great ETF Crash of 2015
There’s no other way around it – on Monday (24-8) morning, a large portion of the U.S. ETF market experienced a structural crash. We strongly recommend against keeping active stop orders in the market unless you fully expect them to get hit, and avoid “market orders” at all times unless you’re monitoring the bid/ask spreads very closely.
https://www.bespokepremium.com/think-big-blog/the-great-etf-crash-of-2015/

Zelf een mixfonds maken
Mixfondsen zijn al te koop voor ongeveer een half procent aan jaarlijkse kosten. Dat is niet duur in vergelijking met de rekening die aan sommige alles-in-één beleggingsproducten hangt. Maar met een beetje inspanning kan het nog de helft goedkoper: door zelf losse etf’s (indexfondsen, die de prestaties van een bepaalde beursindex volgen) te kopen.
https://www.veb.net/kennisbank-content/gespreid-beleggen/zelf-mixfonds-maken

Actiam introduceert ‘verantwoorde indexfondsen’
Met een kostenratio van 10 tot 15 basispunten zijn de fondsen goedkoper dan bijvoorbeeld de ESG-ETF van iShares, die 50 basispunten rekent. De ETF van iShares trackt de ESG-index, terwijl de Actiam-fondsen geld dat niet in uitgesloten fondsen belegd wordt, herbelegt in de rest van de index
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/actiam-introduceert-verantwoorde-indexfondsen

Nog een fijn weekend gewenst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s