Beleggingslinks week 45 – Kan de spaarrente ook onder de nul procent gaan?

Bij deze opnieuw een selectie van de meest interessante beleggingsinformatie die ik de afgelopen week voorbij zag komen.

Nb: Deze informatie is bedoeld ter lering en vermaak en is nadrukkelijk niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen!

Macro-Economisch

Huizenprijzen de lucht in
De swing waarin de woningmarkt terecht komt kan de economie op zijn beurt nog eens extra aanjagen. Door de stijgende huizenprijzen komen de woningen van ruim driehonderdduizend huishoudens dit jaar en volgend jaar weer boven water.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24699418/__Huizenprijzen_de_lucht_in__.html

Rabobank verlaagt spaarrente naar laagste punt ooit
Sparen heeft bijna geen zin meer. Marktleider Rabobank heeft vandaag de spaarrente verlaagd naar 0,7 procent per jaar, het laagste niveau ooit. De bank bereidt zich ook voor opeen spaarrente die onder de nul duikt. Dan krijgt tijd een andere waarde voor geld: geen rente krijgen voor je spaargeld, maar rente betalen.
http://www.rtlz.nl/finance/personal-finance/rabobank-verlaagt-spaarrente-naar-laagste-punt-ooit

Macro Weekly – Five questions on negative rates
If the Fed were to follow through and raise interest rates in December, that would raise the chances that the ECB’s deposit rate would not decline much further. Could rates go below -1.1%? Yes possibly, but here we have to go into the rather speculative realms of theory.
https://insights.abnamro.nl/en/macro-weekly-five-questions-on-negative-rates/
http://jeroenbloklandblog.com/2015/10/30/week-end-blog-zero-is-not-the-lower-bound/

Vermogensbank ALEX werd onvermogensbank
Het gaat vooral om de risico’s die Alex heeft genomen en de risico’s die haar klanten dachten te lopen. De eigenzinnige wijze waarop Alex de portefeuille samenstelt heeft ertoe geleid dat klanten met een ‘behoedzaam’ profiel – dat het midden houdt tussen offensief en defensief – soms voor 99,5 procent belegd waren in aandelen terwijl de klant de perceptie had dat er voorzichtig (behoedzaam) werd belegd.
http://www.ftm.nl/column/vermogensbank-alex-werd-onvermogensbank/
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/deel-alex-klanten-ziet-foutief-rendement

Beleggen

Actief of passief; een bokswedstrijd
“Ultiem indexbeleggen is beleggen in gelijk gewogen indices. De slechtste vorm van indexbeleggen is beleggen in marketcap gewogen indices, zoals de MSCI World. De tien grootste aandelen zijn goed voor 10% van die index. Dat is geen spreiding.”
Rozemuller: “Emotie is de grootste bedreiging voor elke belegger. Die moet je dus uitsluiten. Ja, dat maakt passief beleggen saai, vreselijk saai. Maar voor wie iets spannends met zijn geld wil doen, weet ik nog wel een leuk adresje bij het Leidseplein.’
http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/167979/Actief-of-passief-een-bokswedstrijd.aspx

Chinese impuls
Ze hebben aan dit tempo nog bijna vier jaar aan renteverlagingen voor de boeg vooraleer de nulrente (zoals in Europa en de Verenigde Staten) is bereikt. Ook technisch staan de Chinese beurzen er nog niet zo slecht voor. Chinese aandelen kunnen de westerse tegenhangers ook op sleeptouw nemen. Onderschat de Chinezen nooit, ook niet op de beurs.
https://www.iex.nl/Column/167921/Chinese-impuls.aspx

Recordbedrag van 78.100 mrd bij asset managers
Vermogensbeheerders hebben meer geld dan ooit onder beheer. ’s Werelds 500 grootste assetmanagers zitten samen op 78.100 miljard dollar. Daarmee is het beheerde vermogen in elf jaar tijd jaar tijd met ruim 60 procent toegenomen. De groei zit vooral bij de zogenoemde passieve fondsen. De drie grootste vermogensbeheerders van de wereld zijn aanbieders van dit soort passieve fondsen. BlackRock is met iShares een belangrijke speler in ETF’s, Vanguard heeft (in Europa) alleen maar passieve fondsen en ook State Street is groot in passief beleggen.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/recordbedrag-van-78100-mrd-bij-asset-managers

Trackers

Think ETF’s lanceert tracker op Morningstar-index
De nieuwe ETF zal de Morningstar North America 100 Equal Weight Index gaan volgen. Het is de eerste tracker op een index van dataprovider Morningstar.
De lancering van de Think Morningstar North America ETF staat gepland voor half november.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/think-etfs-lanceert-tracker-op-morningstar-index
https://thinketfs.nl/producten

Lyxor vergroot aanbod fysieke trackers
Lyxor, de op twee na grootste ETF-aanbieder in Europa, gaat opnieuw de replicatiemethode van een reeks synthetische trackers omzetten, waardoor in 2016 meer dan de helft van het beheerd vermogen zal zijn ondergebracht in fysieke trackers.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/lyxor-vergroot-aanbod-fysieke-trackers

Nog een fijn weekend gewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s